Bidâr ne demek?
Farsçada dar kelimesi uyku anlamına gelir. Bidar ise hem uykusuz hem uyanık anlamına gelir.
Bedîd ne demek Osmanlıca?
( ﺑﺪﻳﺪﺍﺭ– ﺑﺪﻳﺪ) sıf. (Farsça bedіd > bedіdār) Meydanda ve görünürde, açık, aşikâr, belirgin, zâhir, pedid, pedîdar: Meyhanede (Muallim Nâci) başka bir âlem bedîdâr yarattım.
Birr ne demek Osmanlıca?
Yine “Berr” denildiğinde akla ilk gelen “genişlik ve ferahlık”tır ve “el-Birr” kelimesi “el-berr” yerine kullanılmıştır. Bu durumda “birr”, türetildiği kelimenin anlamlarını da kapsayarak iyilik, iyilikseverlik ve iyilik yapmada ferahlık anlamına gelir. Bu anlamda kelime Allah için de kullanılmıştır.
Bâdiye ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi kelimesi, Osmanlı Türkçesi بادیه پیما (bâdiye peymâ) kelimesinden uyarlanmıştır ve Arapça بَادِيَة (bādiye, “çöl”) ile Farsça پیما (peyma, “bıçak”) kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir.
Bedri Arapça ne demek?
Bedri ismi Arapça kökenli olup “tamamlanmış”, “tam”, “aydınlık” anlamına gelmektedir.
Abdâr ne demek?
Zarif, güzel, nükteli (sözler vb.): Ne kadar saf bir şiir / Sert bir üslupla yazılsa vakur olurdu (Muallim Nâci).
Na bedid ne demek?
berca (Nâ-bedid) Belirsiz, görünmez.
Behlül ne demek Osmanlıca?
Behlül, Arapça kökenli bir erkek ismidir ve “akıllı”, “zeki”, “çabuk cevap veren” anlamına gelir. Ayrıca bazı kaynaklar bunun “neşeli”, “şakacı” bir kişi olduğunu belirtir.
Osmanlıca ebe ne demek?
“Anne, büyükanne” anlamına gelen Eski Türkçe “ebe” veya “epe” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “baba, büyükbaba” anlamına gelen Eski Türkçe aba veya apa kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime çocuk dilinden gelir. Çoğu yakından ilişkili terim gibi, bebek dilinden ödünç alınmıştır.
Berr ne demek Arapça?
“Berr” kelimesi, “itaat eden, sadık, sadık ve iyiliksever” anlamına gelen Arapça “birr” kökünden türemiş bir sıfattır.
Osmanlıca berber ne demek?
Cumhuriyet öncesi berberlere “Perükar” deniyordu. Osmanlı berberleri seyyar olarak çalışıyor, kahvehanelerde ve sokakta tıraş oluyor, evlere servis yapıyordu.
Osmanlıca esbab ne demek?
i. (ar. esbāb “sebepler” ve mūcibe “gerektiren şey” ve esbāb-ı mūcibe) Zorunlu sebep, gerekçelendirme: Halifeye sebepler soruldu.
Peyma ne demek?
(Farsça kesh “cheker” ile) İçen kimse, içer. Peymâne-peymâ (ﭘﻴﻤﺎﻧﻪ ﭘﻴﻤﺎ) birlik. sıf. (Farsça peymā “ölçen biri” ile) Şarap içen kimse.
Bayat Osmanlıca ne demek?
“Bayat” kelimesinin Eski Türkçedeki anlamı müreffeh, aslında zengindir. “Bayat” “bayat” anlamına gelir, tazeliği kaybolmuştur ve ifade edildiğinde genellikle yanlışlıkla “bayat” olarak telaffuz edilir. veya durum.
Bâ is ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi باعث اولمق (bâ’is sein) kelimesinden alınmıştır.
Bisyâr ne demek?
(ﺑﺴﻴﺎﺭ) Sıf. ve zf. (Farsça bisyār) Çok: Güzelliklerden vefa elde edilemez / Acı derse bisyar olurlar (Necâtî Bey).
Bidat ne demek TDK?
Hz. Peygamber (s.a.s.)’den sonra ortaya çıkan, daha önce kendine özgü olan dinî inanç ve amellerde yapılan ekleme ve değişikliklere bid’at denir.
Ukbâda ne demek?
Osmanlı Türkçesi [1] Ölümden sonraki hayat.
Biad etmek ne demek?
[1] Bir kişinin egemenliğini tanımak ve kabul etmek.