Peygamber efendimiz bir günde neler yapardı?
Öğle sıcağı dayanılmaz hale geldiğinde, kaylule veya şekerleme yapardı. Sevdiği insanların evlerinde de kaylule yapardı. Zamanının önemli bir kısmını, Müslümanlarla buluştuğu, onlarla konuştuğu, sorularını yanıtladığı ve rehberlik isteyenlere tavsiyelerde bulunduğu Mescid-i Nebevi’de geçirirdi.
Hz Muhammed’in bir günü nasıl geçerdi?
Resûlullah (s.a.s.) gün boyunca Mescid-i Nebevî’de sahabilerin sorularını cevaplandırıyor, istek ve şikâyetlerini dinliyor, ihtiyaçlarını görüyor, hatalarını düzeltiyor, görev veriyor, hitaplarda bulunuyor, hediye verip kabul ediyor, Medine dışından gelenlerle görüşüyor, torunlarıyla vakit geçiriyor ve istirahat ediyordu.
Peygamberimiz sabah kalkınca ne yapardı?
Hz. Muhammed bir günü nasıl geçirdi? Peygamberimiz güne sabah namazıyla başlardı. Sabaha doğru müezzin Peygamberimizin evini iki kez ziyaret ederdi. İlk durumda, namaz vaktinin başladığını duyururdu, sonra Peygamberimiz tekrar kalkar, sabah namazının iki rekât sünnetini kılar, sağ tarafına yatar ve dinlenirdi.
Hz Muhammed kaç öğün yemek yerdi?
Muhammed sabah ve akşam yemek yiyordu. Ancak öğle yemeği yediğine dair bir rivayet yoktur. Dahası, birçok kaynak öğlen yemeğinin Hz. Muhammed ile ilişkilendirildiğini söylüyor. Muhammed zamanında bunun olmadığını belirtiyor.
Peygamber efendimiz zor zamanlarda ne yapardı?
Sevdiği malı akrabalarına, yetimlere, fakirlere, yolda kalmışlara, dilencilere ve kölelere harcar; dua eder, sadaka verir. Söz verdiği zaman sözünü yerine getirir. Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabırlıdır.
Peygamber efendimiz en çok neleri severdi?
Hz. Peygamber helvayı ve balı severdi; en çok soğuk ve tatlı balı severdi. Hz. Peygamber’e hangi içeceğin daha iyi olduğu sorulduğunda, “Soğuk ve tatlı” diye cevap verdi.
Peygamber efendimiz nasıl tokalaşırdı?
1. (…..) Peygamberimiz karşılaştığı kimselerle önce selamlaşır ve onların ellerini sıkardı. Konuştuğu kimse elini bırakmadıkça o da bırakmazdı.
Hz. Muhammed geleceği biliyor mu?
Aynı şekilde Hz. Birçok sahabeye, özellikle de Aişe’ye göre, Allah Hz. Peygamber’e bildirmezse, Hz. Peygamber bile gaybı, yani geleceği bilemez. (Müslim, “İman” 287; Tirmizî, “Tefsir” 7)
Peygamberimiz sacina nasıl bakardı?
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) misafirlerini karşılamadan önce saçlarını tarar ve aynaya bakardı. Bir gün ayna bulamayınca su dolu bir kabın içine bakıp saçlarını düzeltti.
Peygamberimiz uyurken ne yapardı?
Sureleri okur, ellerine üfler, sonra ellerinin yetiştiği yere kadar başından başlayarak yüzüne ve vücudunun ön kısımlarına sürerdi. Bunu üç defa yapardı.” Hadisler, abdestli yatmanın önemini vurgular.
Peygamberimiz yemek sırasında ne yapardı?
Resûlullah (s.a.v.) yemek yerken ve içerken sağ elini kullanırdı ve şöyle buyururdu: “Sizden biriniz yemek yerken sağ eliyle yesin, su içerken sağ eliyle içsin! Zira şeytan sol eliyle yer, sol eliyle içer.” Bütün bunlardan, yemek ve içmekte sağ eli seçmenin sünnet olduğu anlaşılmaktadır.
Peygamberimiz yatmadan önce ne derdi?
Hüzeyfe ve Ebuzer rivayet etmiştir; bkz. Riyâzu’s-Sâlihîn Tercümesi III: 45) Hz. Muhammed gece uyurken kelimesi kelimesine: “Allah’ım, senin mübarek ismini andığım zaman ölürüm (uyur) ve dirilirim (uyanırım)” demiş, uyandığında da kelimesi kelimesine: “Bizi ölümden sonra dirilten Allah’a hamd olsun” demiştir. Allah’a şükürler olsun.
Peygamberimiz hangi sütü içerdi?
Peygamberimiz de koyun sütü içmiştir, ancak koyun sütü ağır olduğu için bir miktar su ile karıştırılarak içilirdi. SÜT BULMACA: Arpa ve buğday ununun yağ ve süt ile karıştırılmasıyla hazırlanan bir çeşit pudingdir.
Hz Muhammed’in en sevdiği yemek ne?
Ramazan ayında bilinen yemeklerden bahsetmek yerine, bilmediğimiz ama çoğunuzun ilgisini çekeceğini düşündüğüm bir yemekten bahsetmek istiyorum: Tarid. Bu yemek Hz. Muhammed’in en sevdiği yemek olarak kabul edilir.
Peygamber efendimiz nasıl konuşurdu?
Az sözle konuşur, çok şey anlatırdı (cevâmiu’l-kelim). Konuşması açık ve özlüydü. Sözlerinde ne fazlalık ne de eksiklik vardı. Kaba ve hakaret eden bir insan değildi.
Peygamber efendimiz günde ne yerdi?
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) günde iki öğün yediği yemeği hayatta kalmak için fizyolojik bir ihtiyaç olarak görüyordu ve her zaman az ve öz miktarlarda yiyordu. Sadece etten değil, aynı zamanda sebze yemeklerinden ve meyvelerden oluşan dengeli bir diyet yiyordu. Kendisine yiyecek, bereket ve bolluk sağlayan Rabbimize her zaman minnettardı.
Peygamber efendimizin günlük hayatta yaptığı dualardan biri nedir?
“Rabbim, Senin adınla bedenimi yatağa koyuyorum ve bana vereceğin güç, kuvvet ve izinle bedenimi bu yataktan kaldıracağım. Eğer ruhumu tutarsan, ona merhamet et. Eğer ruhumu almak istersen, onu salih kullarını tuttuğun yerde tut.” (Tirmizî, Deavât, 20) Dua etmemizi tavsiye etti.
Peygamber efendimiz yatmadan önce ne yapardı?
Peygamberimiz (s.a.v.) yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur, avucuna üfler ve vücudunu mesh ederdi. Yatsı namazından sonra Amenerrasulü ve Mülk surelerini okurdu. Yatsı namazından sonra dünya sözlerinden uzak durmak ve yatsı namazı için uyumak sünnettir.
Peygamberimizi örnek alan bir insan neler yapar?
Bir yere oturduğunda ve oradan kalktığında en az 10-15 defa istiğfar ederdi. Bir şeye üzüldüğünde dua ederdi; kalktığında otururdu; oturduğunda yatardı. Evine girdiğinde, çıktığında, gece uyandığında ve her abdestten sonra misvak kullanarak dişlerini fırçalamayı kendine görev edinmişti.