İrfân dinde ne demek?
Allah’ı ve O’nun sıfatlarını, fiillerini, isimlerini ve tecellilerini doğrudan doğruya manevi tecrübe yoluyla elde edilen bilgi anlamına gelen bir tasavvuf terimi.
İrfân adının anlamı nedir?
İrfan, Arapça kökenli bir isimdir ve “bilgi”, “anlayış”, “bilgeliğe sahip olmak” anlamına gelir. Bu isim aynı zamanda bir kişinin hayatın manevi ve felsefi yönlerine dair derin bir anlayışa sahip olduğunu da gösterir.
İrfancılık nedir?
Aklın ve duyuların yetmediği teolojik konularda doğrudan doğruya bilgi edinme yolunu anlatan bir tasavvuf terimi.
İrfân ne demek cümle içinde?
Bunlar: “anlayış, bilgi”, “kültür”, “gerçeğe götüren güçlü sezgi”dir. Cümlede “İrfan” kelimesinin kullanımına bağlı olarak, bu üç anlamdan biri tercih edilir. Örnek: “O, bilgi ve bilgelik sahibi bir kişidir” cümlesinde, bilgelik kelimesi kültür anlamında kullanılmıştır.
İrfân Arapçada ne anlama gelir?
Irfan (ayrıca Erfan olarak da çevrilir, Arapça: عرفان) “bilgi”, “farkındalık”, “öğrenme” ve “bilgelik” anlamına gelen Arapça/Farsça bir erkek ismidir. Irfan (ayrıca Erfan olarak da çevrilir, Arapça: عرفان) “bilgi”, “farkındalık”, “öğrenme” ve “bilgelik” anlamına gelen Arapça/Farsça bir erkek ismidir.
İrfân ismi Kur’an’da geçiyor mu?
İsimlerin anlamlarının yanı sıra Kur’an’da geçip geçmedikleri de incelenmektedir. İrfan ismi Kur’an’ın hiçbir ayetinde veya suresinde geçmemektedir.
İrfan kökü nedir?
irfan – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ˁirfān عِرْفَان kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “bilgi, malumat, özellikle pratik bilgi, usul ve adet bilgisi” anlamına gelir ve ˁrf kökünden gelir.
İlim ve irfan ne demek?
Bilimsel bilgiyi edinmek, bilgeliği gerçekleştirmektir. Bir şeyin bilgisi, o şeyle temas kurmaktan ibarettir ve bilgelik, o şeyle arkadaş olmaktan ibarettir.
İrfan ayı nedir?
Yöneticilik ve mali deneyimiyle Sayın … 1992’den beri HASEL’de önemli bir rol üstlenmiştir. İrfan Ay, şirketin giderek güçlenen mali yapısında çok önemli bir rol üstlenmiştir. 2021’den beri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak da görev yapmaktadır.
İrfân geleneği nedir?
Anadolu bilgelik geleneği nedir? Halk türküleri, Anadolu topraklarında bizzat derlenip yaratılmış eserlerdir. Yüreği olan insanların temsil ettiği bilgelik geleneği; dinsel yaşamın görünen tarafı değil, metafizik tarafıdır; bir başka deyişle görünmeyen yüreği ve ruhsal boyutunu ifade eder.
Ehli irfân kime denir?
İşte böyle bir ilim ile Allah’ı bilmeye “ma’rifetullah” (el-ilm billah) denir ve Allah’ı bu şekilde bilen ve tanıyanlara da “ehl-i ma’rifat, arif, arif billah, ehl-i irfan, âlim billah” denir.
İrfani tefsir nedir?
İçgörü tefsiri. 1. Rivayet tefsiri: Kur’an-ı Kerim, Resulullah’ın (s.a.v.) sünneti, sahabe ve tabiun sözlerine dayanan bir yorumdur. Bu kaynaklardan yararlanılarak yapılan yoruma “rivayet edilen yorum”, “rivayet edilen yorum” veya “me’sur yorum” denir.
İrfân dinde ne demek?
İrfan, kabullenme aşamasıdır. Rabbimizi gerektiği gibi bilmek, O’na teslim olmak ve yaptığı her şeyi büyük bir takdirle kabul etmek demektir.
İrfân adının anlamı nedir?
Bilme, anlama, hissetme, idrak etme gücü. 2. Kültür, kültür. 3. Tasavvufta evrenin sırlarını bilme yeteneği.
İrfân sahibi kime denir?
Bilgeliğe sahip olmak veya bilgi sahibi olmak aynı anlama gelen terimlerdir. Bilgelik, bir kişinin bir durumu veya olguyu anlama yeteneği anlamına gelir. Bilge insanlar, anlama, algılama, bilgi veya sezgi duyularında güçlü yeteneklere sahip olan kişilerdir.
İhsan ne demek din?
İzutsu, Kuran’da Dinî ve Ahlakî Kavramlar, 294. Ahsen’in infinitive hali “ihsan”dır. İhsan sözlükte iki şekilde kullanılır. Allah’a atfedildiğinde, ihsan iyi davranmak, bağışlamak, nezaket göstermek, yardımseverlik ve cömertlik, uygun ve güzel olanı en mükemmel şekilde yapmak anlamına gelir.
İrfân sahibi kime denir?
Bilgeliğe sahip olmak veya bilgi sahibi olmak aynı anlama gelen terimlerdir. Bilgelik, bir kişinin bir durumu veya olguyu anlama yeteneği anlamına gelir. Bilge insanlar, anlama, algılama, bilgi veya sezgi duyularında güçlü yeteneklere sahip olan kişilerdir.
Burhan nedir?
Gerçeği açıkça kanıtlayan kesin kanıtı ifade eden bir terim. Bir hükmün doğruluğunu kanıtlamak ve bir rakibe üstün gelmek için sunulan delil. Güçlü kanıt, otorite ve güç anlamına gelen bir Kuran terimi.
İrfân zihniyet nedir?
TDK sözlüğünde hikmet; “bilgi, anlayış, duyumsama, gerçeğe götüren güçlü sezgi, kültür.” anlamına gelmektedir. Cemil Meriç, hikmet hakkında fikirler ortaya koyan ve hikmetin mahiyetini açıklayan bir aydın olarak; hikmet kavramı üzerine; “insanı insan yapan niteliklerin bütünü.”